Endast 21 % av svenskarna är engagerade i sina jobb visar en global undersökning från Gallup 2023. En anmärkningsvärd låg grad av engagemang i arbetslivet som alla har intresse av att höja. ”Det gäller inte vår organisation” kan vara en naturlig reaktion. Studier visar dock att engagemang i sitt jobb kan vara en svårfångad uppgift där den anställde tenderar att ge högre betyg i enkäter via arbetsplatsen. Det kan finnas en oro för spårbarhet och frågorna kan se olika ut. Oavsett utfall hos den enskilda arbetsplatsen kan frågan ställas vilka faktorer som kan öka engagemanget och således ge resultat på sista raden? Tänk vad som skulle hända om vi skulle dubbla engagemanget.
Att vara engagerad handlar om att anstränga sig lite extra för att det ska gå bra för sin organisation. Utifrån ekonomiskt perspektiv är engagemang en av de viktigaste resurser en organisation har varför avkastningen kan bli hög om insatserna lyckas. Engagerade medarbetare upplever mindre stress och högre arbetstillfredsställelse. Motsatsen; brist på engagemang leder till försämrad effektivitet, minskat välmående hos individen själv och kan underminera kollegors arbete.
Ledarskap har stor betydelse för engagemang och att känna sig bekräftad. Det finns därför möjlighet för ledare och organisationen att öka engagemang och reducera stressnivåer. Ledare idag behöver ha förmåga att bygga tillit, visa självinsikt och vara bekväm med att det är ett nytt landskap att navigera i som ledare. Tydlig kommunikation är viktigt liksom förmågan att koppla ihop medarbetarens mål med organisationens mål, belöna och vara lite av en möjliggörare. Hur arbetar ni med engagemang i din organisation? Har ni en kultur där var och en känner sig delaktig i organisationens framgång och utveckling? Studier visar på att arbete remote/hybrid gör att fler medarbetare upplever sig längre ifrån organisationens mål och syfte. Det finns således större utmaningar för ledare idag i en hybrid miljö. Hur ser digitalt ledarskap ut hos er? Läs gärna om hybrida verksamheter och digitalt ledarskap i tidigare nyhetsbrev. https://peopleandleadership.com/hybrida-arbetsplatser-och-digitalt-ledarskap/
Att hålla regelbundna coachande samtal kring motivation är en bra strategi där varje samtal inte behöver ta så mycket tid om det sker mer frekvent. Innehållet är desto viktigare! Att stärka, bygga och lyfta förmågor och kompetenser. Att vara intresserad, generös och öppna dörrar. Hur ser kunskap i samtalsmetodik och förändringsarbete ut hos er? Studier visar på att dagens ledare behöver stöd för att få ut medarbetares fulla potential.
För dig som vill veta mer: https://www.gallup.com/394373/indicator-employee-engagement.aspx
https://peopleandleadership.com