Psykologisk trygghet är viktigare än någonsin i en tid av omställning och förändring. Vi behöver olika perspektiv och utmana varandra för att utvecklas. Psykologisk trygghet handlar om hur tryggt klimatet är för att våga ställa en ”dum” fråga, utmana och uttrycka en annan åsikt eller komma med en idé som inte är helt genomarbetad ännu. Psykologisk trygghet föder delaktighet, innovation och engagemang.
En innovativ miljö innebär samarbete, öppenhet och en kultur av att våga göra fel. Ledaren har stark påverkan på om medarbetaren vågar ställa frågor, komma med idéer eller upplever sig bli bestraffad för misstag och fel. Att som ledare vara nyfiken på sig själv, ha självinsikt och dela med sig av misstag och motgångar signalerar ett tryggt klimat. Att som ledare vara nyfiken på nya arbetssätt, perspektiv och koppla ihop olika kompetenser är en bra start.
Ett tips är att sätta upp punkten ”Psykologisk trygghet” på agendan i möten för att definiera vad det betyder för er organisation och förväntan om allas delade ansvar till en öppen, inkluderande och säker miljö. Ett psykologiskt säkert och tryggt klimat bör vara lika naturligt att prata om som övriga säkerhetsfrågor.
Ett annat tips är att fundera över vilka ”fel” som är tillåtna? Alla innovationer har någon risk förknippad. Det behöver finnas fel som vi kan acceptera för att skapa handlingsutrymme. Viktigt att ledare är modiga och låter vissa typer av ”fel” ske för att få effektivitet och långsiktiga resultat. Att vara utforskande och experimentera för att göra saker på ett ännu bättre sätt.
Slutligen, inom en organisation finns det ofta skillnader i psykologisk trygghet mellan olika team. Vad är det som gör att det fungerar bättre i vissa team men inte i andra? Ser ledarskapet olika ut? Du som ledare är kulturbärare och sätter spelreglerna i en organisation. Som ledare är det därför viktigt att vara nyfiken på sig själv och medge sina egna brister, att bjuda in till medverkan och få delaktighet från de som ofta hörs men också de som kanske ännu inte hörs lika mycket. Att fråga och be medarbetare att göra dig klokare med sina tankar. Att testa omvänt mentorskap. Vilka utvecklingsområden har du själv som ledare? Vilka utvärderar och utmanar ledaren? Är det riskfritt att lyfta frågor, idéer och ha olika åsikt? Vilka kunskaper har du i samtalsmetodik?
För dig som vill veta mer!
https://www.svd.se/a/BWxaA0/psykologisk-trygghet-viktigast-for-ett-foretags-framgang
https://www.ted.com/talks/amy_c_edmondson_how_to_lead_in_a_crisis